petak, 12. ožujka 2010.

Djelovanje Specijalne policije

Specijalna policija je u napadnim akcijama u "Oluji" i kasnijem čišćenju terena poštivala ratno pravo, a njezin tadašnji zapovjednik Mladen Markač častan je čovjek, izjavio je u ponedjeljak pred Haaškim sudom jedan od bivših zapovjednika u specijalnoj policiji Zoran Cvrk. Cvrk, ratni zapovjednik specijalne jedinice "Alfa" zagrebačke Policijske uprave, svjedočio je u korist obrane generala Mladena Markača, zajedno s generalima Antom Gotovinom i Ivanom Čermakom, optuženima za zločine u tijeku "Oluje" i nakon nje u ljeto 1995.
Po njegovim riječima, specijalci su od 4. do 8. kolovoza probijali neprijateljske linije od Velebita do granice s BiH kod Kulen Vakufa te poslije, do sredine rujna, čistili teren od zaostalih vojnika tzv. krajinske vojske na Petrovoj gori i oslobođenu južnom sektoru.
Objasnio je da je to bio većinom nenaseljen prostor, "ispražnjen od civila", a one na koje su nailazili po zabačenim zaseocima identificirali su i upućivali da u novootvorenim policijskim postajama izvade isprave.
- U zaseocima smo nailazili na malen broj civilnih osoba koje smo upućivali da se prijave u policiji ili UNHCR-u kako bi mogli ostvariti pravo na pomoć - rekao je Cvrk.
Imali smo točne upute o poštivanju ratnog prava i odnosa prema međunarodnim institucijama, dodao je Cvrk govoreći o djelovanju 2500 specijalaca koji su u četiri dana "Oluje", uglavnom pješice, prešli 60 do 80 kilometara.
Svjedok je ustvrdio da su pravila ratovanja poštivana i u uporabi topništva po ciljevima u tada okupiranim gradovima Gračacu i Donjem Lapcu. Ondje su, kako je rekao, gađani isključivo legitimni vojni ciljevi poput policijskih postaja i zapovjedništava neprijateljske vojske.
Govoreći o Markaču, Cvrk je ocijenio da je ratni zapovjednik Skupnih snaga specijalne policije svojim djelovanjem "zadužio mnoge od nas i ostvario puno". "Vjerujem da je častan čovjek", istaknuo je Cvrk koji nastavlja svjedočenje u utorak.

4 komentara:

  1. ostavite ljude da zive to su samo penzioneri

    OdgovoriIzbriši
  2. o autoru ovog bloga : pročitao sam neke tvoje članke i došao do raznih zaključaka i dijagnoza.
    zaključak:
    1. iskompleksiran
    2. jadan.
    3. egoist
    dijagnoza:
    1. zakržljao
    2. zlostavljan od oca srbina, al si to ne želi priznat.
    3. u razvoju ometan
    4. cure su ga povrijedile, a i dečki u srednjoj

    i još za kraj, ne treba te biti sram kaj si bin-sr.
    jer razlika između hrvata i hrvatine, je ko razlika između seljaka i seljačine. zapamti si to.

    OdgovoriIzbriši