ponedjeljak, 8. veljače 2010.

SUDBINA ISTINSKOG BRANITELJA





OSIJEK - Dragovoljac Domovinskog rata Branko Jeremić u posljednja tri mjeseca ostao je bez obje noge s dijagnozom akutne gangrene i začepljenjem krvnih žila te smrzotinama zglobova. Branko ih je zadobio još 1991. kada je tri dana braneći Antunovac proveo u Seleškom kanalu u vodi do pasa.

No, kako se bolest nije manifestirala sve do 1996. godine, nikada nije zatražio status hrvatskog ratnog vojnog invalida, za koji je prema zakonu dokumentaciju trebao predati do 30. svibnja 1995. Danas, kada posljedice požrtvovnosti u obrani Domovine uzimaju svoj danak na najgori način, Branko ima pravo samo na 730 kuna civilne mirovine. Zbog birokratske nepopustljivosti nedavno mu je opet odbijeno pravo na vojnu skrb.
Branko kaže da mu nakon 1995. i izlaska iz vojske nije padalo na pamet tražiti bilo kakav novac od države, jer je želio živjeti od svojeg rada. Ali vrlo brzo, već 1996. godine, krenuli su strahoviti bolovi, pa je u ožujku iste godine krenuo na prvu operaciju spašavanja arterijskih žila u desnoj nozi. Kaže, nijedan od šest by-passova nije uspio.

Cijeli slučaj na sebe je preuzela osječka Hvidra koja se posljednja četiri mjeseca bori s ministarstvom Jadranke Kosor kako bi Branku ipak bio priznat status HRVI-ja, jer svi mjerodavni, osim Ministarstva branitelja, priznaju da je danas invalid zbog svojeg stradanja u Domovinskom ratu. Danas se u javnu borbu za Brankova prava ponovno uključila i Udruga hrvatskih branitelja Slavonije i Baranje i na konferenciji za novinare ponovila apel ministrici Jadranki Kosor za rješenje statusa nesretnog Branka.
- Branko je čovjek koji bi i danas stao na prvu liniju obrane, a hrvatskoj državi na prvome bi mjestu trebao biti branitelj. Za branitelje ne smije biti prolaznog vremena i rokova koji istječu. Sve što tražimo je da se Branku Jeremiću dopusti da izađe pred vojnu komisiju, pa ako ta vojna komisija odluči da Branko Jeremić ne zaslužuje status HRVI-ja, onda ću ja prvi dati ostavku na mjestu Udruge hrvatskih branitelja Slavonije i Baranje - naglasio je Ivan Krajina, predsjednik Udruge.

Inače, 40-godišnji Branko Jeremić otac je dvoje djece, no njegova kćerkica dijete je s poremećajem u razvoju, zbog čega je Brankova supruga 24 sata dnevno vezana uz kuću kako bi se skrbila o djetetu koje samo nije sposobno ni jesti niti obavljati nuždu. Brankova mirovina od 730 kuna jedino je primanje obitelji.

Broj komentara: 7:

  1. Protiv koga se je borio, i zasto, bolje dasi cuvao zenu i djecu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jebes noge ,dobio si svoju drzavu, a to smo svi trazili.

    OdgovoriIzbriši
  3. vjerovatno mu je sad doslo iz guzice u glavu gdje je bio cijelo vrijeme...borio se za kriv kurac. a izgubio noge..

    OdgovoriIzbriši
  4. Gangrenu je dobio od šećerne bolesti, a ne od smrzavanja. Da su mu se noge smrzle onda bi ih tada i odsjekli. Na kraju priče ste svi vi domojebaci jer oćete kruha bez rada.

    OdgovoriIzbriši
  5. Vidi se po imenu i prezimenu da je siroma Srbin, zato mu i nedaju vecu penziju...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sto. Nije. Bio. Sa nama. Imam. Kupca. Za. Cipele. Pozdrav. Iz. Usa

      Izbriši